
Verjetno ste že kdaj kupili konzervirano hrano in se kasneje vprašali, kako dolgo jo lahko hranite odprto. Strokovnjaki so zato razkrili več načinov, s katerimi se lahko znebite vseh skrbi in preprečite morebitno zastrupitev s hrano.
Oglaševanje
Mnoge ljudi je strah, da se bodo zastrupili s konzervirano hrano, če je bila ta v hladilniku ali kje drugje odprta dlje časa.
Včasih je za to sicer obstajala večja verjetnost, saj so konzerve vsebovale sledi svinca, ki lahko škodi hrani, danes pa so v celoti izdelane iz aluminija ali jekla, piše hrvaški Punkufer.
Oglaševanje
Strokovnjaki so ob tem razkrili, da se lahko morebitni zastrupitvi izognete na več načinov. Med drugim poskušajte čim tesneje zapreti odprto konzervo, preden jo postavite nazaj v hladilnik ali pa dobro očistite njeno zunanjo stran.
Svetovali so tudi, da pri ponovnem shranjevanju uporabite folijo, vrečko z zadrgo ali silikonski pokrov, saj se pokrov od konzerve ne bo zaprl dovolj tesno.
Še preden pa sploh odprete pločevinko, jo je pametno oprati ali obrisati z antibakterijskimi robčki, saj lahko bakterije zlahka vstopijo v hrano.
Oglaševanje
Kako dolgo lahko zdrži odprta konzerva?
Odprta konzerva pri sobni temperaturi ne bi smela zdržati dlje kot dve uri, v prostoru nad 32 stopinj Celzija pa eno uro. To še posebej velja za konzerve, ki vsebujejo meso, ribe ali mlečne izdelke.
V hladilniku lahko medtem večina odprtih izdelkov zdrži od tri do štiri dni, je pa priporočljivo, da živila, kot so konzervirana tuna, sardine ali druge mesnine, porabite v 24 urah.
Strokovnjaki so še svetovali, da se izognite poškodovanim pločevinkam, saj obstaja večje tveganje, da v hrano vstopi kemikalija bisfenol A. Pločevinke, ki so napihnjene ali imajo nenavadno obliko, je zato bolje zavreči.
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje